Mijn blog ‘Het stiefmoeder paradijs’

Stiefmoeder paradijs!?

Ken je dat, dat namen voor bedrijven, projecten of bijvoorbeeld blogs 😉 altijd bedacht worden op de meest onverwachte momenten? Ineens bedacht ik mij: ‘’stiefmoeder zijn is heel gaaf, heel inspirerend en waardevol (een stiefouder voegt namelijk wat toe), net het paradijs. Aan de andere kant is stiefouder zijn soms ontzettend ingewikkeld; het paradijs is ver te zoeken 😉.

Het paradijs

In het begin was ik voorzichtig en probeerde ik af te tasten wat zijn kinderen wel en niet met mij wilden. Het was en is nog steeds zoeken naar afstand en nabijheid. Dit geldt zeker ook voor de intieme relatie met mijn nieuwe liefde. Ik ben verliefd en kan niet van hem afblijven, maar laat dat in het begin van de relatie, nou net wel de bedoeling zijn met de kinderen in de buurt….

Hoe fijn is het als mijn stiefdochter mij vraagt om haar te duwen op de schommel. En nog meer vereerd voelde ik mij, toen ze mij vroeg om haar poepluier te verschonen, natuurlijk doe je dat… Je wil tenslotte geen minpunten scoren. Ja, het gaat niet vanzelf een relatie opbouwen met je stiefkinderen. Vanuit het kerngezin (ouders en hun biologische kinderen) is een gezinscultuur ontstaan en beide culturen komen samen. Dit is een uitdaging, maar het mooie is dat je ook samen weer nieuwe tradities en rituelen kan laten ontstaan. Bijvoorbeeld op zaterdag met elkaar lunchen met krentenbollen, knakworsten en soms een pannenkoek!

Toch geen paradijs…

En soms is het pittig. Bijvoorbeeld het aandacht verdelen tussen je eigen kind en je stiefkinderen. In ons geval is samenwonen geen optie door afspraken omtrent omgang met de andere ouders.
Het is niet voor niks dat 40-60% van de samengestelde gezinnen het niet redt om samen te blijven. Zoals ik al schreef kunnen de verschillende culturen botsen. Opvoedstijlen kunnen te veel verschillen. Of de kinderen zien de nieuwe stiefouder niet zitten. Zomaar een greep uit de problemen die een stiefouder tegen kan komen. Mijn tip: blijf praten en zoek hulp (www.praktijkmariekejansen.nl 😊 ) als je vastloopt in je relatie of in je samengestelde gezin.

Wat voeg(t) jij of je partner toe als stiefouder? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews