Veel stiefgezinnen lopen vast omdat ze niet goed weten wat normaal is in een samengesteld gezin. Ze vragen zich af: Gaat dit ooit wennen? Wanneer wordt het rustiger? Waarom voelt het zo ingewikkeld?
Als stiefexpert zie ik steeds weer dat deze vragen samenhangen met de fase waarin het gezin zich bevindt. In dit blog neem ik je mee langs de 6 herkenbare fases van samengestelde gezinnen mét tips om samen verder te groeien, zelfs als het nu schuurt.
De zes fases en hoe jullie die goed doorkomen:
0 De informatiefase
Ik vermoed (op basis van eigen ervaring en ervaringen in mijn praktijk) dat deze fase te weinig aandacht krijgt. Toen ik de relatie met mijn partner verbrak kon ik mij al wel bedenken dat als ik ooit een nieuwe relatie kreeg, de kans groot zou zijn dat mijn nieuwe partner kinderen zou hebben. En natuurlijk kon ik er op basis van mijn ervaring als hulpverlener en als mens wel wat bij voorstellen hoe dat zou zijn. Daarnaast dacht ik ook ‘Ik kan me er wel in verdiepen, maar voorkomen dat ik een nieuwe relatie begin met iemand met kinderen gaat waarschijnlijk niet lukken’. Achteraf denk ik dat het toch slim was geweest als ik mij er al wel in had verdiept. Dan had ik veel beter geweten wat de moeilijkheden en valkuilen kunnen zijn. En had ik ook specifieker geweten wat ik wel en niet wil.
1 De fase van verliefd zijn
Je zit op een roze wolk. De liefde is vers, leuk, spannend. Maar verliefdheid maakt ook blind. Je denkt vooral in mogelijkheden, niet in valkuilen. Grote keuzes lijken logisch: samenwonen, kinderen leren kennen, vakanties plannen.
Maar dit is vaak te snel. Zeker als er kinderen in het spel zijn.
Tip: Maak in deze fase géén grote beslissingen over samenwonen of gezinsvorming. Laat verliefdheid eerst bezinken.
2 De samenstelfase
In deze fase zijn de (bonus)kinderen erbij. Jullie zijn om het weekend of vaker samen. Het voelt leuk, maar is ook zoeken. Iedereen leert elkaar kennen. Verwachtingen botsen. De één wil gezelligheid, de ander rust. De kinderen weten nog niet wat ze van jou vinden.
Je bouwt géén stiefgezin in een paar weken. Dit kost tijd, ruimte en realistische verwachtingen.
Tip:
Zet preventief begeleiding in en leg gezamenlijke afspraken vast in een stiefplan. Vraag het gratis aan via de WhatsApp-knop op mijn site.
3 De ontdekkingsfase
Je leert elkaar kennen. Wat vindt eenieder leuk om te doen, hoe voed je op? Welke tradities, gebruiken en rituelen zijn er. Hoe is de interactie tussen de bonuskinderen en tussen de kinderen en de (stief)ouders.
Soms word je verrast. Vaak schuurt het.
Tip:
Plan regelmatig een reflectiemoment. Wat gaat goed? Wat schuurt? Wat heeft ieder nodig?
4 De overlevingsfase (de lastigste fase in het samengestelde gezin)
Dit is de fase waar veel samengestelde gezinnen stranden. De rek is eruit. Patronen botsen. Je voelt je machteloos, uitgeput of alleen in je stiefgezin. Veel mensen trekken zich terug of gaan juist forceren, zorgen en pleasen. Conflicten blijven liggen. Je denkt: Is dit het waard?
👉 40 tot 60% van de samengestelde gezinnen redt het niet. Maar jullie hóeven daar niet bij te horen.
Tip:
Zoek hulp. Juist nu. Deze fase gaat voorbij maar niet vanzelf.
5 De erkenningsfase
Jullie beseffen dat het schuurt. Dat je elkaar niet meer bereikt. Er is erkenning dat het zo niet werkt. Dit is ook het moment dat veel stiefgezinnen bij mij aankloppen voor begeleiding.
Tip:
Maak tijd voor eerlijke gesprekken. Denk na over wat jij nodig hebt als bonusouder én je partner en bonuskinderen. Overweeg om samen hulp te zoeken, ook voor je relatie.
6 De waarderingsfase (eindelijk rust)
De storm is gaan liggen. Je weet wat je aan elkaar hebt. Er zijn nog steeds vlagen, maar geen orkaan meer. Je hebt geleerd hoe je communiceert met je partner, de ex-partner en je bonuskind, waar grenzen liggen, hoe je met opvoed verschillen omgaat. De dynamiek is stabieler.
En dat voelt als thuiskomen.
Tip:
Koester de rust. Vier de weg die jullie hebben afgelegd en blijf investeren in je relatie én het samengestelde gezin.
Wil je aan de slag met je samengestelde gezin om toe te werken naar, harmonie, verbinding en rust! Start dan nu met mijn e-learning Maak een succes van je samengestelde gezin
Marieke
Stiefexpert
Ik weet niet in welke fase wij zitten na 19 jaar. Helaas geven de volwassen kinderen nog wel eens gedoe. Wij proberen de kinderen allemaal op dezelfde manier en met dezelfde re heen te behandelen. Eén van de kinderen van mijn man heeft er echter nog steeds moeite mee dat hij ook mijn kinderen hetzelfde behandeld. Zij vindt dat hij zijn eigen kinderen als eerste moet zien, moet vragen etc…
Dit zelfde kind kijkt echter maar 1 a 2 keer per jaar naar haar vader om. Belt alleen als ze hulp nodig heeft e.d. Voor mijn gevoel heeft zij nog steeds de scheiding van de ouders geen plekje kunnen geven.
Helaas begint het mij ( en mijn man)zo langzamerhand te frustreren. Daar wordt het ook niet beter van. Praten samen helpt niet,. Mijn man is bang dat wanneer hij echt zijn mening zegt de situatie uit de hand loopt. Hierdoor krijgen wij in onze ogen veel ongenuanceerde bagger over ons heen. Erg moeilijk.
Joh echt ingewikkeld he, het is wel van belang voor jullie relatie en ook voor de gehele dynamiek dat jullie samen op 1 lijn blijven en elkaar blijven vinden. Hopelijk gaan jullie hierin een weg vinden. En anders kan begeleiding jullie zeker verder helpen