De fases in een samengesteld gezin

De informatiefase 

Ik vermoed (op basis van eigen ervaring en ervaringen in mijn praktijk) dat deze fase te weinig aandacht krijgt. Toen ik de relatie met mijn partner verbrak kon ik mij al wel bedenken dat als ik ooit een nieuwe relatie kreeg, de kans groot zou zijn dat mijn nieuwe partner kinderen zou hebben. En natuurlijk kon ik er op basis van mijn ervaring als hulpverlener en als mens wel wat bij voorstellen hoe dat zou zijn. Daarnaast dacht ik ook Ik kan me er wel in verdiepen, maar voorkomen dat ik een nieuwe relatie begin met iemand met kinderen gaat waarschijnlijk niet lukken. Achteraf denk ik dat het toch slim was geweest als ik mij er al wel in had verdiept. Dan had ik veel beter geweten wat de moeilijkheden en valkuilen kunnen zijn. En had ik ook specifieker geweten wat ik wel en niet wil.  

 

1 De fase van verliefd zijn 

Ik vermoed dat ik nog half in deze fase zit, ben nog niet van de roze wolk afgedonderd 😊. Ik heb wel heel duidelijk ervaren dat je beeld inderdaad vertroebeld raakt als je verliefd bent. Grote besluiten moet je vooral niet nemen. Ik zou Gert en de kinderen niet meer willen missen, maar wellicht denk ik een 2e keer toch beter na over een liefde op afstand. Niet omdat ik persé wil samenwonen, maar omdat het toch complexer is. Wij wonen 1.5 uur bij elkaar vandaan.  

Tip: Neem dus in deze fase geen grote besluiten. Dus niet samenwonen e.d. ook al lijkt het praktisch en heel gezellig. 

 

2 De samenstelfase 

Ja, in deze fase zit ik toch ook. We kennen elkaars kinderen inmiddels en zijn om het weekend met zijn vijven. Heel gezellig en leuk en ook wennen. Het elkaar leren kennen kost echt heel veel tijd. Een band bouw je niet zomaar op. Dit is ook een geruststellende gedachte voor mij. Ik mag ons ook de tijd geven. Vooral hoop ik dat iedereen zichzelf kan zijn en blijven. 

Tip: Ook al lijkt het goed te gaan,  hulp is in deze fase zeker aan te raden. Het kan super zinvol zijn (preventief) om onder begeleiding in gesprek te gaan over diverse thema’s en ze eventueel vast te leggen in een stiefplan (www.stiefplan.nl) 

 

3 De ontdekkingsfase 

Je leert elkaar kennen. Wat vindt eenieder leuk om te doen, hoe voed je op? Welke tradities, gebruiken en rituelen zijn er. Hoe is de interactie tussen de kinderen en tussen de kinderen en de (stief)ouders.  

Tip: Ga eens met elkaar in gesprek over wat er goed gaat en wat er beter kan. 

 

4 De overlevingsfase 

Tja 40-60% van de samengestelde gezinnen redt het niet. Dat is geen leuk nieuws. In deze fase wordt het lastig. Als je hier doorheen bent wordt alles beter 😉. Iedereen gaat hier anders mee om. In samengestelde gezinnen zie je vaker terugtrekkend gedrag en uit de weg gaan van communicatie dan in kerngezinnen (Haverkort, Kooistra-Popelier & Hendrikse-Voogd, 2019). Anderen gaan juist heel hard zorgen en rennen.  

Tip 1: Ook deze fase gaat voorbij 😊 

Tip 2: Zoek hulp dit heeft al velen geholpen 

 

5 De erkenningsfase

Jullie erkennen dat het zo niet gaat en dat het anders moet. Jullie moeten samen nadenken over wat eenieder nodig heeft in dit gezin. Zeker ook in het belang van de kinderen. Een tweede scheiding wil niemand. Denk na of je alleen hulp nodig hebt of met z’n tweeën. Of eventueel zelfs af en toe met de kinderen erbij. 

 

6 De waarderingsfase 

De storm is gaan liggen, af en toe natuurlijk nog wel een vlaagje wind die de boel wat opschudt. Je weet wat je hebt aan elkaar en mooie en minder mooie herinneringen zijn verzameld. Je hebt je weg gevonden met elkaar. 

Tip: Geniet van en met elkaar 😊 

(Bron: www.stiefacademie.nl) 

Tip: Wil je verder praten, heb je vragen of wil je begeleiding kijk eens op www.praktijkmariekejansen.nl 

 

Lieve groet,

Marieke

Ps: Ken je mijn gratis Vraag maar raak stiefspel al?

 

 

2 reacties op “De fases in een samengesteld gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews