Ik wil geen derde stiefmoeder!

Ervaringen van een adolescent 

Als docent Social Work begeleid ik drie studenten in groepssupervisie. Twee meiden en een jongen. Van Manon waren haar ouders tien jaar geleden gescheiden, van Eline vorig jaar. De ouders van Tom waren nog bij elkaar. Zelf was ik enkele maanden gescheiden. Manon en Eline vonden herkenning bij elkaar en waren nieuwsgierig naar elkaar. Hun verhalen raakten mij. Het werd mij heel erg duidelijk, dat hoe goed je het als ouder ook probeert te doen, dan nog kan het verdrietig en zwaar zijn voor de kinderen. Manon vertelde dat haar ouders de kerst altijd goed regelden en dat de kinderen altijd een dag bij hun vader en zijn familie waren en een dag bij moeder en haar familie. Nou, klonk mij goed in de oren! Zo hoop ik het ook te gaan doen. Maar toen vertelde Manon, dat zij zich altijd zorgen maakte om de andere ouder waarbij ze die dag niet was. Zou diegene het wel leuk hebben, zou diegene niet alleen zijn enz.  

Keer op keer hechten en weer afscheid nemen 

En dan de stiefmoeders en stiefvaders die komen en gaanIk wil de sfeer niet verpesten 😉, maar 40-60% van de samengestelde gezinnen redt het niet. Als kind hecht je je aan de stiefouder als het fijn is. Je krijgt nieuwe broers en zussen, opa en oma, tantes, ooms enz. Maar dan! Gaat de relatie weer voorbij en neem je afscheid van alle nieuwe familieleden waar je je voor open hebt gesteld en waar je aan gehecht bent geraakt. En als dit meerdere keren gebeurt bij zowel moeder als vader, hoe ga je daarmee om? Wat doet dit met jou als kind? Hoe kijk je naar relaties? Hoe ga je om met je openstellen voor een ander en je hechten aan de ander. Het raakte mij enorm. Nee, deze ouders doen dit niet met opzet. En…. wat zijn onze kinderen overgeleverd aan onze manier van leven. Zij hebben niet gevraagd om een scheiding, om een één oudergezin te zijn, om stiefmoeders en stiefvaders te krijgen.  

Tip: Zorg dat je op tijd hulp vraagt als je problemen ervaart in het laten slagen van je samengestelde gezin. Het gaat meestal niet vanzelf. 

Hoe gaan jullie om met de introductie van een nieuwe partner? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews