Hoe werd ik stiefplan coach?

Ik volgde mijn opleiding tot stiefplan coach bij Marlijn Kooistra-Popelier en Corrie Haverkort ( Aleide Hendrikse-Voogt verzorgde het juridische deel van de opleiding) www.stiefplan.nl. Wat een topvrouwen! De eerste twee zijn ervaringsdeskundige in het hebben van een samengesteld gezin. En daarnaast hebben ze veel kennis, veel ervaring en zijn ze zeer betrokken bij het onderwerp. Met veel passie voor samengestelde gezinnen voeren zij hun werk uit. Wat ik o.a. belangrijk vind is dat hun scholing gebaseerd is op recente wetenschappelijke kennis.

Naast dat ik veel heb geleerd, waar ik zo nog wat highlights van zal noemen, was ik elke studiedag weer onder de indruk van de complexiteit achter het samengestelde gezin. Één van de aspecten die het complex maakt zijn de vele relaties in de systemen. Stel je hebt (stief)vader Mike en (stief)moeder Rosanne. Mike heeft twee zonen en Rosanne heeft drie dochters. Mike heeft een ex-vrouw Miranda, die een relatie heeft met Peter. Peter heeft een zoon en een dochter. Mike en Miranda hebben een co-ouderschap, maar Peter heeft zijn kinderen altijd, behalve een weekend in de twee weken. Peter Was getrouwd met Paula. Rosanne (je weet wel waar we begonnen) heeft een ex-man Richard, die een relatie heeft met Selma. Zij hebben samen twee kinderen, die dus altijd bij hen zijn. Kan je het nog volgen?? Dat dus! Die kinderen vliegen het ene huis in en het andere uit. Hebben meerdere opa’s en oma’s enz. Mike en Rosanne begonnen hun relatie en hadden toen beide een co- ouderschap met hun ex-partners, maar toen Richard (de ex van Rosanne) kinderen kreeg met Selma, wilden de kinderen van Rosanne en Richard minder bij Richard zijn. En toen werd Mike dus opeens geconfronteerd met kinderen die opeens meer bij hen waren…..

Ik zal in een volgend blog nog meer schrijven over de ontdekkingen die ik tijdens de scholing deed ten aanzien van de wondere wereld van het samengestelde gezin 😊. Eerst nog wat theorie die mij geholpen heeft om mijn werk goed te kunnen doen.

Dan moet ik beginnen met de kenmerken van samengestelde gezinnen:

1 De stiefouder voegt iets toe

2 Ex-partners blijven samen ouders

3 Bloedband en stiefband naast elkaar

4 Twee culturen bij elkaar

5 Wonen in twee gezinnen

6 Een achtergrond van verlies

7 Meerdere loyaliteiten naast elkaar (Haverkort, Kooistra-Popelier & Hendrikse-Voogt, 2019)

Ieder samengesteld gezin is uniek! En toch zie je bovenstaande kenmerken terug in bijna alle gezinnen. Laten we bij de eerste beginnen (in toekomstige blogs komen de anderen vast ook nog een keer terug). Elke stiefouder brengt iets mee. Bijvoorbeeld enthousiasme voor het spelen van gezelschapsspellen, heel goed schnitzels of appeltaart kunnen bakken, hulp bij het huiswerk, humor, een vakantiehuis 😉 of gewoon oprechte interesse en aandacht in de kinderen.

Wat mij betreft zijn stiefouders helden! Welke heldendaad 😉 heb jij verricht in jouw samengestelde gezin?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews