Van scheiding naar stiefmoeder paradijs…

 

Scheiden? Dat nooit! Ik heb altijd gehoopt dat mijn dochter, Jolijn, dit niet zou hoeven meemaken. Maar helaas; in juni 2019 verbrak ik de relatie met haar vader. Een scheiding kent vaak veel aanleidingen en oorzaken. Scheiden doe je zeker niet zomaar. Eén van de aanleidingen om mijn scheiding in gang te zetten was het overlijden van mijn vader in april 2019. Na een ziekbed van 5.5 week overleed hij aan de gevolgen van longkanker. Hij was mijn baken in het leven, mijn rots in de branding. Als ik wel eens een discussie had met mijn vriend en ik wilde iets niet van hem aannemen, zei hij altijd ‘vraag het anders aan je vader, dan geloof je het wel’, oeps….

De aanleiding

Toen hij overleed, drong tot mij door dat het leven kwetsbaar is en dat ik het wilde omarmen, nog meer dan ik al deed. Hiervoor was het nodig om mijn relatie te beëindigen. Na de breuk was ik totaal niet bezig met nieuwe relaties of wat dan ook.. Wat ik mij wel direct realiseerde was dat de kans groot zou zijn, als er een nieuwe relatie zou komen, dat deze man kinderen zou hebben. Dat maakte mij nu niet direct enthousiast (zacht uitgedrukt). Vanuit mijn ervaringen als hulpverlener, maar ook vanuit mijn omgeving weet ik hoe complex zo’n relatie kan zijn. Maar altijd alleen blijven was voor mij ook geen optie…..

Daten!

In maart was daar Corona, inclusief lockdown! De term huidhonger (behoefte aan fysiek contact) deed intrede in mijn leven. Gelukkig had ik Jolijn om mee te knuffelen. Arm kind. Maar wat waren die weken verder saai! Ik was overigens niet van plan om op een datingsite te gaan, wat een gedoe! Maar de saaiheid en de huidhonger lokte mij uiteindelijk toch naar een datingsite. Gewoon ff kijken, beetje afleiding. Swipe, swipe… En daar was Gert! Een week later een stadswandeling door Zutphen (met 1.5m afstand), een tweede date bij mij thuis (ja, ja met 1,5m afstand). Bij de derde date dacht ik, ‘Mark Rutte kan de boom in, met zijn afstand’. Nog een week later had ik een vriendje en werd ik lat-stiefmoeder in wording. En nu? Vragen en dilemma’s kwamen op mij af. Wanneer vertellen we het onze kinderen? Hoe weet je dat de relatie goed genoeg is en je een minimaal risico loopt dat de kinderen over een tijd weer afscheid moeten nemen van hun stiefouder en broers en zussen? Wat als ik zijn kinderen niet leuk vind? Wat als hij Jolijn niet leuk vindt? Wat als… Oh jee waar zijn we aan begonnen!

Eerst je ex-partner informeren en dan de kinderen

Veel gesprekken later over het wel/ niet vertellen aan de kinderen, besloot ik om de vader van Jolijn – mijn ex-partner-, en Jolijn in te lichten. Onthoud! Eerst je ex-partner inlichten, dan je kinderen. Zorg ook dat je het zelf vertelt aan je ex-partner. Dit alles voor het goed houden van de relatie met de vader van je kind(eren). Mijn ex-partner reageerde goed. Het was niet makkelijk voor hem, maar hij gunde mij een nieuwe relatie. De reactie van mijn dochter was verrassend en ontroerend. ‘Oh mam ik heb altijd al een zusje onder de drie willen hebben!’. ‘Dan zijn we weer een echt gezin en gaan we dan ook samen op vakantie?’ ‘Mag ik op school vertellen dat ik een stiefvader heb?’ Ho ho, nu gaan we wel heel snel, laten we het wereldkundig maken van het nieuws van een stiefvader nog even uitstellen. Ik was blij en ontroerd dat dit haar eerste reactie was.

Hoe reageerden jullie kinderen op het nieuws dat je een nieuwe relatie had?

3 reacties op “Van scheiding naar stiefmoeder paradijs…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews