Hoe voelt een stiefvader…

Mijn vader verliezen was een ramp…. Hij was mijn held en mijn houvast.

Hij was 67, bleek longkanker te hebben en 5.5 week later was hij overleden. Een achtbaan is er niks bij.

Mijn moeder was 65 toen hij overleed en ze hadden het heel fijn met elkaar. Toch zei ik al in het eerste jaar na zijn overlijden “mam, als je ooit weer een nieuwe relatie wil, dan gun ik je dat enorm”.

En na een tijd was daar Jan! Wat ben ik blij voor hen dat zij beide nog een hoofdstuk 2 hebben met een nieuwe partner. Jan voelt niet als een stiefvader voor mij. Maar hoe voelt een stiefvader eigenlijk???

Als:

  • De vriend van je moeder?
  • Een goede vriend?
  • Een vader?
  • Een kennis?
  • Of gewoon als Henk?

Eigenlijk zeggen deze benamingen niet zoveel en is het hierbij van belang dat je het kind de ruimte geeft om je partner te noemen zoals hij/zij dat wil.

De relatie van een kind met zijn/haar bonusvader is altijd in ontwikkeling en kan wisselen. Een kind kan hele positieve ervaringen hebben met de bonusvader en hem daardoor zien als een vriend, rolmodel of ‘vaderfiguur’.

Er kan zeker in het begin sprake zijn  van aanpassingsproblematiek. Het kind tast af, moet wennen en krijgt misschien wel een andere plek in het gezin. Ook kan de dynamiek in het gezin veranderen waardoor je kind moet wennen aan de nieuwe situatie.

Soms ervaart het kind de relatie als neutraal, niet positief en niet negatief. Op zich ook niet heel raar, je hebt niet iets met iedereen die je leven binnenkomt. Dit kan natuurlijk wel veranderen in de loop van de tijd.

Ook kan een kind de stiefvader als negatief ervaren of soms moeite hebben met de stiefvader. Hij/zij kan erg worstelen met de relatie met de stiefvader als bijvoorbeeld de eigen vader (tijdelijk) uit beeld is. “Mag ik mijn stiefvader nu wel leuk vinden?”

Geef je kind, de stiefvader en jezelf de tijd om te wennen aan de situatie. Doe niet te hard je best en forceer niks. Iedereen maakt een ander proces door en de een heeft meer tijd nodig dan de ander.

Heb jij een stiefvader en hoe vind je dat?

 

Lieve groet,

Marieke

Ps: ken je mijn podcast Het stiefmoederparadijs al? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews