Hoe mijn favoriete quotes mij helpen (deel 2)

1 Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg

Ja, echt waar! Ik ben bijvoorbeeld conflict vermijdend. Dat is niet mijn schuld, maar de schuld van mijn ouders. Die maakten nooit ruzie. Dus ik had ook geen idee hoe dat moest, ruzie maken. Als docent aan de opleiding Social Work spreek ik met studenten ook over ruzie in het gezin en dan kan ik soms met verwondering luisteren naar hun verhalen over ruzie in hun gezin. Wat deed ik als ik ruzie had met mijn vorige partner? Ik klapte dicht, ging het uit de weg en kwam er nooit meer op terug. Dingen werden niet uitgepraat en de ander voelde zich niet gehoord. En dit patroon bleef zich herhalen. In mijn nieuwe relatie (lees ook mijn blog: een jaar met mijn lief!) nam ik mij voor om het anders te gaan doen.

Wat doe ik nu anders?

Ik ga een onenigheid, discussie of ruzie aan. Dit is wennen! En ook best spannend. Ik zorg dat ik in contact blijf (als de ander dit ook wil) en stel bijvoorbeeld vragen. Ik probeer de ander te horen en ik vraag ook aandacht voor mijn verhaal. Wat krijg ik nu? Ik krijg nu een gesprek (of direct of een paar uur later) en we luisteren naar elkaar. We komen meestal tot begrip en meestal blijkt dat we het in essentie wel eens zijn. En als we het niet eens zijn, is dat ook ok. Ik voel me daarna opgelucht, ontspannen en kan het loslaten.

En wat wil ik nu eigenlijk zeggen. Stop met dat wat niet werkt! En als je niet weet hoe het anders moet, doe dan gewoon iets (als het maar niet is wat je altijd al deed 😉). Of vraag hulp aan bijvoorbeeld je partner of een vriendin.

2 Het slechte nieuws? De tijd vliegt. Het goede nieuws? Jij bent de piloot (omdenken, 2020)

Deze quote symboliseert voor mij dat ik na het overlijden van mijn vader de regie heb genomen over mijn eigen leven. Opeens BAM! realiseerde ik mij dat ik er 41 jaar op had zitten en er (hopelijk) nog  41 had te gaan. Ik realiseerde mij dat ik niet mijn eigen leven aan het leiden was. Ik was te veel bezig met wat anderen van mij verwachten en wat ik dacht dat anderen van mij verwachten. Daarnaast bleef ik in de relatie met de vader van mijn dochter. Dit deed ik omdat hij ernstig ziek is en bij een zieke partner ga je niet weg, toch?. Daarbij is zijn leven veel beroerder dan dat van mij (door zijn ziekte), dus wat heb ik te klagen. Ook wilde ik absoluut een scheiding voorkomen voor mijn dochter.

Ik werd piloot

Het is lastig uit te leggen, maar door het overlijden van mijn vader wist ik dat ik mijn eigen leven moest gaan leiden. Opeens voelde ik dat ik het leven wilde omarmen en echt wilde gaan ervaren. Ik verbrak de relatie met de vader van mijn dochter en begon mijn eigen praktijk.

Ik geloof dat als je doet wat je leuk vindt, dat je dan ook de dingen doet waar je echt goed in bent. Hier krijg je eindeloos veel energie van en ga je van stralen

Regie pakken zie je ook terug in  mijn manier van coachen. In ons traject krijg jij de regie over het traject met als doel regie op jouw leven (lees ook: een inkijkje in mijn manier van coachen).

Op welke manier neem jij regie in jouw leven?

Lieve groet,

Marieke💗 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews