Leef je naar ‘wetten’ van vroeger of naar jouw waarden van nu!?

Wow! Gaaf inzicht door column van Aaf (Brandt Corstius)

Door te leven volgens je waarden i.p.v. wetten, word je veel gelukkiger. En daarnaast ga je dingen doen die je echt leuk vindt, waar je goed in bent en dus ook beter tot je recht komt.

Vanuit je jeugd krijgen we ‘wetten’ mee. Hoe vaak zeiden je ouders (en misschien wij zelf ook nog wel tegen onze kinderen🙈) tegen jou ‘goed je best doen op school’ of ‘goed luisteren naar de moeder van….’ Dus! Als je goed je best doet en goed luistert dan word je gewaardeerd. Dan zijn je ouders blij met je. Dit soort boodschappen sla je op en ga je naar handelen. Maar goed nieuws je kan dit herschrijven, zodat je een andere mindset krijgt. De Transactionele Analyse geeft hier heel veel inzichten in en kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw opgeslagen ‘wetten’ en hoe je daar nu nog naar leeft. En! Hoe je deze kan veranderen naar eigen overtuigingen.

Je kan je mindset echt veranderen naar een mindset van waaruit je meer gaat handelen naar wat jij echt belangrijk vindt i.p.v. naar dat wat ‘hoort. Lees ook eens mijn blog over Tegen jezelf praten. En waarom dat vaak niet verstandig is 😉.

Sinds een tijdje ben ik dit ook gaan doen. Ik heb al eerder geschreven over het overlijden van mijn vader, wat voor mij echt heeft gemaakt dat ik naar mijn waarden ben gaan leven. Ik werk nu als stiefplan coach en vrouwen coach omdat ik graag wil dat anderen een goed leven hebben. Ik doe geen werk meer omdat het status zou geven of omdat anderen mij dan complimenten gaan geven. Het resultaat is dat ik veel gelukkiger ben, meer energie heb, beter ben in wat ik doe. En bijzaak ….eigenlijk veel meer waardering krijg dan voorheen 😀

Ik ben zo benieuwd, naar welke waarden leef jij? Of zou je willen leven. Is dat: oprechtheid, rechtvaardigheid, respect, liefde, gelijkheid, verbondenheid, echtheid etc.

Dit thema kwam ook aan bod in de podcast waarin ik te gast was van Marielle de Mindset Podcast aflevering 6. Daarin spreken we ook over je eigen leven leiden. Eigen keuzes maken en minder bezig zijn met wat anderen van je vinden.

 

Lieve groet,

Marieke

 

Er is 1 reactie op “Leef je naar ‘wetten’ van vroeger of naar jouw waarden van nu!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews