Of bij de ex -partner van je partner of de nieuwe partner van je ex-partner. Kan je het nog volgen? 😊 Ik was De klein Covey aan het lezen (Kuipers & Tiggelaar, 2015) en zij brachten nieuwe inzichten  en stoften oude inzichten even af.
Dat we allemaal met een enorm gekleurde bril naar de wereld en dus ook naar mensen kijken, weten we wel. We zijn gevormd door onze opvoeding en onze omgeving. Onze normen en waarden komen daar vandaan. En dus ook welk gedrag vind ik ‘normaal’ en welk gedrag wil ik heel graag zien bij mijn (stief)kind, want dan past het in het plaatje dat ik heb en wat de samenleving heeft.
Hoezo moet een (stief)kind in jouw plaatje passen, kan je ook meer blanco kijken naar het kind en het zien zoals het is? EN nog belangrijker het kind zichzelf laten zijn. Dan komt het kind beter tot z’n recht en waarschijnlijk bloeit het op.
Hetzelfde geldt ook voor volwassenen waar je naar kijkt als je ermee om (moet) gaan. Het zijn allemaal mensen van vlees en bloed, die wellicht anders leven dan jij.
In de kleine Covey stond nog een heel mooi voorbeeld. Een man zat in de tram en er was een kind en dat was enorm druk. Het nam de hele tram in ‘bezit’. De man sprak de vader erop aan. En de vader zei ‘we komen net uit het ziekenhuis, haar moeder is een uur geleden overleden’.
Het maakte mij weer heel erg duidelijk, dat we ons continue (heel vaak per dag) razendsnel een beeld vormen en onze eigen invulling eraan geven. Vaak zit je er naast….. (lees ook mijn blog: Tegen jezelf praten) (of leef je naar de wetten van vroeger of naar jouw waarden van nu).
Als je een situatie wil veranderen moet je vaak eerst jezelf veranderen… In ieder geval ook hoe je kijkt naar situaties. Je kan elk moment opnieuw en anders gaan kijken. Maar doe dit van binnenuit en bekijk kritisch welk gedrag van jezelf helpend is. Ongeduld, cynisme, en egoïsme zijn geen helpende gedragingen. Een helpende eigenschap zit op het raakvlak van kennis (wat moet er gedaan worden), vaardigheid (hoe) en motivatie: de wil om het te doen. Die laatste is ook echt belangrijk in de context van het stiefgezin. Bedenk goed of je echt gemotiveerd bent voor wat je afspreekt.
Lieve groet,
Marieke