Tegen jezelf praten? Wat vertel jij jezelf?

Wees voorzichtig met tegen jezelf praten. Er luistert iemand mee (omdenken). 

We hebben allemaal duizenden gedachten per dag, ja echt waar. En het grootste gedeelte van die gedachten gaan over onszelf. Sinds een jaar ben ik lat-stiefmoeder in wording en de vriendin van Gert, sinds twee jaar ben ik gescheiden, sinds negen jaar ben ik moeder, sinds acht jaar ben ik docent, ik ben al 20 jaar bevriend met Sanne enzovoort. Over al deze rollen heb ik eindeloos veel gedachten. Ik ben het type, het glas is halfvol, leren door vallen en opstaan, brave meisjes komen in de hemel en brutale overal: een positivo dus 😊 En toch heb ik ook allerlei niet-helpende gedachten.  

Geef ik Jolijn genoeg aandacht? Ben ik een goed rolmodel voor haar? Pak ik het wel goed aan met mijn stiefkinderen, mogen ze zijn wie ze zijn? Durf ik eerlijk te zijn tegen mijn vriendinnen waar nodig? En dit zijn nog maar vier vragen die ik aan mezelf stel en waar ik soms een heel gesprek over kan voeren met mezelf. Helpt dit gesprek mij? Dat hangt af van de antwoorden die ik mezelf geef.  

Wat ik probeer is mild zijn voor mezelf. Als ik kijk naar mijn samengestelde gezin dan houd ik mezelf voor dat ik ons tijd moet geven en dat ik trots mag zijn op wat we met elkaar creëren vanuit zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid. Bescheidenheid is hierin ook belangrijk. De waardering van de kinderen naar de stiefouder komt niet altijd. Dit hoeft ook niet, de kinderen hebben niet om mij gevraagd. Ik merk aan mijn eigen dochter Jolijn dat ze mij soms mist. Dan voel ik me schuldig!! Hoe verdeel ik mijn aandacht tussen haar, Gert, mijn werk voor Saxion, mijn bedrijf, familie en vrienden enz. Wat ik doe is bewuste keuzes maken en deze waar nodig ook communiceren met anderen. Ik probeer transparant te zijn t.a.v. mijn keuzes en probeer (met nadruk op probeer) mezelf kwetsbaar op te stellen. Ja, daar heb ik nog wat in te leren 😉 Mijn bewuste keuze ziet er als volgt uit. Als ik tijd en aandacht aan Jolijn besteed dan doe ik dat met volledige aandacht voor haar. Dus….geen laptop, telefoon en geen andere mensen. Maar kijken naar Legomasters met M & M’s! 

Wat vertel jij jezelf? En lukt het jou om negatieve gedachten om te zetten naar positieve/helpende gedachten? 

4 reacties op “Tegen jezelf praten? Wat vertel jij jezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews