Een nieuw samengesteld gezin! En nu?

Een nieuw stiefgezin! En nu?

Ja! Je bent verliefd 😍.

Toen ik een relatie met Gert kreeg hebben we wel het één en ander besproken. Vooral het moment waarop we met de kinderen kennis zouden maken, we wilden dit echt zorgvuldig doen. Maar ja, de eerste 12 maanden zie je alles via de roze 😎. Dus hoe weet je nu wat het juiste moment is…… We hadden wel door dat heel snel samenwonen voor ons geen optie was, we wilden de kinderen echt de tijd geven om te wennen, daarnaast was het praktisch ook wat lastiger.

Ook heb ik me wel verdiept in van alles en nog wat omtrent samengestelde gezinnen en dat raad ik iedereen aan. Dat is het minste wat je kan doen voor je kinderen en jezelf om een goede start te hebben en vooral een goed einde 😉. Dus dat je voorkomt dat je gaat behoren tot de groep van 40-60% van de samengestelde gezinnen die het niet redt. Lees evt. ook eens mijn blog over de fases in een samengesteld gezin. Wellicht herkenbaar!

In het begin was ik natuurlijk gewoon een vreemde voor mijn bonuskinderen (toen 2.5 en 4 jaar) en van de term bonusmoeder hadden ze natuurlijk nog nooit gehoord. Ik weet nog dat ik na een heel aantal maanden van mijn bonusdochter de vraag kreeg of ik haar poepluier wilde verschonen. Ik was zo blij als een kind 🤣. Nooit gedacht dat ik nog eens blij zou zijn met een poepluier. Voor mij was het de bevestiging dat ze mij iets meer toeliet. Mijn vriend sprong natuurlijk ook een gat in de lucht.

Ik denk dat het typerende van de eerste fase is dat je ook zoekend bent naar je rol. Waar bemoei ik me wel mee en waarmee niet? Hoe voed jij op en hoe voedt de ander op? Komt dit overeen? In samengestelde gezinnen wordt minder gecommuniceerd dan in kerngezinnen. Dit omdat de thema’s gevoeliger liggen. Communicatie is wel essentieel om het te laten slagen. Het stiefplan is een mooi format, dat je helpt om in gesprek te gaan en afspraken te maken met elkaar. Over bijvoorbeeld: opvoeden, tijd voor elkaar, gezinscultuur, contact met de andere ouder. Interesse in het basis stiefplan? Mail mij gerust en ik stuur het je toe!

Weet je wat je ook eens met elkaar kan bespreken. Wat gunnen wij de kinderen? Wat gunnen we elkaar in ons gezamenlijke gezinsleven? Hoe hopen we dat ons samengestelde gezin erover een jaar uitziet?

Als stiefouder coach kan ik je ook begeleiden bij de start van je nieuwe gezin. Een optie is om te werken met het meer uitgebreide stiefplan format. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis

Waar loop jij tegenaan in je samengestelde gezin?

Ken je mijn podcast al?? Het stiefmoederparadijs

Lieve groet,
Marieke❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews