Genoeg shit en toch ook heel krachtig…

Al een aantal jaren zeggen mensen regelmatig tegen mij “Marieke wat maak jij toch heftige dingen mee”. Vervolgens zeggen ze dan “Ik vind het zo knap hoe je het allemaal doet en je bent zo sterk”.

Dit laatste vind ik wel lastig. Ik heb namelijk niet het idee dat ik er zoveel voor doe…. Of anders gezegd, ik doe er wel wat voor, maar het kost me niet heel veel moeite. Ik vond het mooi wat mijn moeder hierover zei. Na het overlijden van mijn vader, kreeg zij vaak te horen dat ze zo krachtig is. Mensen vonden dit o.a. omdat ze weer alleen op vakantie ging. Mijn moeder vond dit ook lastig. Ze zei “ik weet niet of het krachtig of dapper is, dat zou namelijk betekenen dat mensen die dit niet doen, niet of minder krachtig of dapper zijn”. Dat vond ik wel een eye opener.

Wat maakte ik mee en hoe deal ik ermee?

Ik was 10 jaar mantelzorger voor mijn ernstig zieke vriend. In 2019 bleek mijn vader ziek. Hij was mijn rots in de branding en ik riep altijd dat ik echt niet zonder hem zou kunnen. Hij bleek longkanker te hebben en 5.5 week later was hij overleden. Jullie weten dit al waarschijnlijk (lees ook mijn blog: van scheiding naar stiefmoeder paradijs), maar zijn overlijden liet mij inzien dat ik mijn relatie met de vader van mijn dochter moest verbreken. Ik leefde niet mijn eigen leven….

Een maand na het overlijden van mijn vader verbrak ik de relatie. Een hele verdrietige tijd. Ik miste mijn vader verschrikkelijk en voelde me schuldig naar mijn ex-partner mede omdat hij ernstig ziek was. En natuurlijk heel schuldig naar mijn dochter. Een heftige tijd brak aan met o.a. hyperventilatie. Vervolgens ontmoette ik Gert en hier knapte ik natuurlijk enorm van op 😉. Ik merkte in die periode ook, dat hoe verdrietig ook, het een goed besluit was om de relatie te beëindigen.

Ik was weer mezelf 😊

En toen het overlijden van de vader van mijn dochter

In november 2021 vertelden we mijn dochter dat haar vader een paar weken later zou overlijden door euthanasie. Een immens heftige en bizarre tijd brak aan. Ik zal er hier niet te veel over uitweiden. Als je wil weten hoe ik dit proces heb ervaren en welke keuzes we maakten o.a. voor en met mijn dochter, luister dan de serie De euthanasie van mijn ex-partner in de podcast Het Stiefmoederparadijs.

En toch al die tijd ook heel gelukkig en super krachtig

Ik ervaar en geloof dat het voor iedereen weggelegd is om je toch goed en krachtig te voelen in moeilijke tijden. Ik ervaar ook dat verdriet en geluk naast elkaar kunnen bestaan. Je mindset is hierbij cruciaal. Je hebt duizenden gedachten per dag en je bepaalt zelf of je die gedachten wil of niet. Dat is echt de open deur naar anders in het leven staan. Vanuit je jeugd heb je allerlei overtuigingen. Bijvoorbeeld: “verwacht maar niet te veel, dan kan het alleen maar tegenvallen”, “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Etc! Deze overtuigingen liggen ten grondslag aan jouw dagelijkse gedachten. Het goede nieuws is dus dat je deze overtuigingen overboord kan gooien en nieuwe overtuigingen aan boord kan halen.

En ja, dat gaat niet vanzelf. Maar jij kan dit ook!

Welke overtuigingen kreeg jij mee en zitten jou in de weg??

Als je weer eens een gedachte hebt die negatief is, vraag jezelf dan eens af of het waar is wat je denkt…

Lieve groet,

Marieke❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews