De uitdagingen in een samengesteld gezin

Een greep uit de uitdagingen in een samengesteld gezin 😅 

Afgelopen week was ik te gast in de podcast Mannenbrein. Mathijs is datingcoach voor vrouwen en ik mocht komen vertellen over o.a. de uitdagingen van daten als je al kinderen hebt, maar natuurlijk ook over hoe het is om onderdeel te zijn van een samengesteld gezin. 

Effe een zijstap als je de aflevering wil zien of luisteren, dat kan op youtube en spotify! 

Een samengesteld gezin kent vele uitdaging en iedereen zal daarin ook verschillende dingen ervaren, logisch! In dit blog begin ik maar eens met wat ik zoal tegenkom bij mijn eigen klanten. 

Uitdagingen: 

  1. Het missen van harmonie in je gezin. Dit speelt als beide kinderen hebben, dan ervaar je soms twee ‘kampen’ die maar niet samen willen komen. Maar dit wordt ook vaak ervaren als 1 van beide partners geen kinderen heeft. Hij of zij kan zich dan af en toe of regelmatig besluiten gesloten voelen.  
  1. Deze had misschien wel op 1 moeten staan, maar samen opvoeden is best vaak een dikke uitdaging 😆. Opvoedingsstijlen die botsen, bestaande regels uit het kerngezin die niet matchen met het nieuwe gezin, rituelen en gebruiken die al bestaan. Pfff, maak hier maar eens soep van 😉 
  1. Ex-partners! Ja, je bent niet alleen met je samengestelde gezin, maar regelmatig kunnen de andere gezinnen (van ex-partners) binnendringen. Bijv: omdat je je zorgen maakt over de opvoeding in het andere gezin, spullen die kapotgaan die jij hebt aangeschaft, er wordt negatief over je gesproken etc. 

Ok! Dit zijn maar drie uitdagingen er volgt vast nog wel een blog of podcast over dit thema 

Tips:  

Ja, ik wil je nu natuurlijk niet in de kou laten staan met je uitdagingen 😊 

Samenwerken met op z’n minst je partner, maar het liefst ook de kinderen is cruciaal. Een middel om dit te bereiken is communicatie (ja, daar ben ik weer). Ja, dit is soms eng en moeilijk, maar ga het aan! Desnoods onder begeleiding van een coach. En heb respect voor de tijd!! Echt sommige dingen hebben tijd nodig o.a. het krijgen van harmonie en een dynamiek die werkt.

Mijn grootste uitdaging was denk ik, niet overal iets van vinden…..🙈

 

Welke uitdagingen ervaar jij? Ik hoor het graag! 😀 

Lieve groet, 

Marieke ❤️ 

Ps: Ken je mijn podcast Het stiefmoederparadijs (ook voor stiefvaders) al? 

Ps: Een kennismakinsgesprek met mij is gratis. Info@praktijkmariekejansen.nl 06-26806592 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews