(Professionele) identiteit. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat vind ik belangrijk?

Wie ben ik??!! Toen ik 40 werd realiseerde ik mij dat ik altijd in ontwikkeling blijf, dat ik altijd zal veranderen. Dit gaf mij eigenlijk wel heel veel rust en ik werd er ook kei blij van. Ik ben dus niet af! Ik ben nooit af 😀

Ik werd blij van het feit dat ik dus altijd kan veranderen en dat ik daar dus zelf ontzettend veel grip op kan hebben. Dit maakt dat ik o.a. supervisor ben geworden en ondernemer. Ik dacht ik heb al heel veel bagage, mijn (professionele) identiteit bestaat al. Maar ik kan de koffer nog veel verder volproppen 😉.

En natuurlijk vind ik ondernemen heel spannend en is het zoeken naar wie ben ik als ondernemer. Ook hier komt mijn softheid 😊 om de hoek. ‘Ja, hoor natuurlijk geef ik je wel een aantal keren gratis advies en ach, zal ik nog een paar keer een gratis webinar doen’. Ik vind het gewoon te leuk en te belangrijk, maar ja, er moet ook geld in het laatje. Tja, zakelijkheid is nooit een groot onderdeel van mijn identiteit geweest, maar ik leer snel. Binnenkort de lancering van mijn cursus Opvoeden in het stiefgezin 😀

Volgens Ruijters (2018) bestaat professionele identiteit uit vier aspecten. Zelfsturing, veerkracht, wijsheid en excellentie. Dus als je je professionele identiteit wil verstevigen dan is het van belang dat je eigen weg kan bepalen in je werk, dat je daar regie over hebt. Daarbij houd je wel rekening met je organisatie en bijvoorbeeld een beroepscode. Veerkracht is ook van belang in je werk en in je persoonlijk leven. De één lijkt het van nature meer te hebben dan de ander. Veerkracht is niet meer of minder dan kunnen dealen met veranderingen zonder jezelf te verliezen.

Dan wijsheid en professionele identiteit. Wijsheid is o.a. toegevoegde waarde te leveren waarbij je vanuit rust het onderscheid ziet tussen jouw ‘kleur’ en de ‘kleur’ van de ander. En als laatste excellentie. Komt’tie. Een professional die gedreven is en leergierig, die het beste uit zichzelf en zijn vak wil halen.

In de supervisies die ik geef zijn bovenstaande aspecten vaak een thema. In de supervisie onderzoeken we o.a. deze thema’s aan de hand van jouw vragen die voortkomen uit jouw werk in zorg, welzijn of onderwijs.

Ik wens iedereen veel wijsheid en plezier met het blijven ontdekken van wie je bent en wat je allemaal kan (dat is namelijk altijd veel meer dan je denkt 😀)

 

Lieve groet,

Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews