De do’s en don’ts op vakantie met je stiefgezin

Ja!!! Voor het eerst op vakantie met mijn vriend, zijn twee kinderen en natuurlijk mijn eigen dochter. Ik ben het type dat altijd graag in januari toch al wel weet waar ze in de zomer naartoe gaat. Dan kan ik mij er zo lekker op verheugen en kan ik het loslaten. Dit jaar was het natuurlijk ook een apart jaar door corona en wilde ik gewoon zeker weten dat ik een plekje zou hebben op een toffe plek. Het werd Drenthe! Ja, vroeger dacht ik ook dat alleen bejaarden op vakantie gaan naar Drenthe. Maar ik neem het terug, Drenthe is echt mooi en er is veel te doen (nee, niet te hysterisch).

Nou, ik heb er zin in en ik vind het ook een beetje spannend. En nou vraag ik mij al weken af wat ik nou spannend vind….. Ik denk dat mijn spanning het meest voortkomt uit ik wil zo graag dat het leuk wordt. Ten eerste is dit een valkuil die bij veel gezinnen zorgt voor ernstige teleurstelling over de vakantie. We hebben 3 weken per jaar dus die moeten gezellig, romantisch en harmonieus verlopen. Nou, daar ga je al!

Ok, de do’s en don’ts bij de wens: ik wil zo graag dat het voor iedereen een leuke vakantie is en daarna nog wat andere do’s en don’ts 😉.

Do’s:

Laat los wat jij denkt wat leuk is voor een ander

Bij een eerste vakantie samen: bespreek van tevoren wat je belangrijk vindt op een vakantie. Hoe je eerdere vakanties er uit zagen. Wat je verwachtingen/wensen zijn m.b.t. deze vakantie

Laat iedereen vrij: 1. Je hoeft niet alles samen te doen 2. Geef elkaar letterlijk en figuurlijk ruimte 3 Bespreek je wensen en behoeften op vakantie met je partner, luister naar elkaar en help elkaar.

Don’ts:

Te veel plannen maken die jou heel leuk lijken, zonder af te stemmen met de rest

Te veel uitgaan van jouw eigen vakantie rituelen en tradities

Te veel voor de anderen gaan zorgen

Algemene do’s en don’ts op vakantie met je stiefgezin

Geef elkaar WEL de ruimte om te wennen aan de situatie van op vakantie zijn met elkaar. Wees relaxed en laat de teugels en de regels een beetje los. Neem dus WEL de tijd om even aan elkaar en de situatie te wennen. Vaak helpt duidelijkheid ook, veel kinderen vinden het WEL fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Je kan dus eventueel WEL de grote lijnen van de vakantie schetsen. Geef iedereen WEL een eigen inbreng. Wat vindt eenieder leuk om te doen? En de belangrijkste (knipoog) neem WEL tijd voor jezelf en je partner. Dus bespreek hoe je dat WEL kan realiseren.

De dont’s. Verbied NIET het spreken over de andere ouder of verbied NIET het contact hebben met de andere ouder. Je kan hier natuurlijk wel van tevoren afspraken over maken. Je hoeft NIET alles samen te doen. Ook op vakantie kan je als ouder iets alleen met je eigen kind(eren) doen.

Wat ga jij doen!?

Lieve groet,
Marieke❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews