Kerst issues in het samengestelde gezin

Ik werd door een journalist gebeld met de vraag of ze mij wat vragen mocht stellen over de thema’s en problemen die spelen bij het kerstdiner van een samengesteld gezin. 

Ik zei “heb je even?”. Nee, hoor dat zei ik niet. Als eerste deelde ik de ervaring van een klant van mij. Zij vertelde mij dat zij echt wel fijne kerstdiners had met haar samengestelde gezin en dat er toch elk jaar een moment was waarop ze zich even verdrietig voelde. We zeggen vaak ‘een samengesteld gezin is gebouwd op verdriet’. Dit herkende zij ook, elk jaar kwam toch weer even de realisatie dat kerst als kerngezin er niet meer in zit. 

Ook deelde ik het verhaal van een jonge vrouw (21 jaar) die ik begeleide in het vinden van haar plek in de samengestelde gezinnen van haar ouders. Zij vertelde mij dat ook al hadden haar ouders het met kerst nog zo goed verdeeld en verzekerden haar ouders haar dat het voor hen goed was, toch maakte ze zich een beetje zorgen om moeder als ze bij vader was en andersom. 

En wat dacht je van de kerstrituelen van twee gezinnen die samenkomen in 1 samengesteld gezin. Dit kan fantastisch waardevol zijn, maar soms ook even zoeken. Doen we zeven gangen? Of gourmetten of pizza op de bank? 

Een andere vrouw vertelde mij dat zij kerst viert met haar man en kinderen. Haar ouders zijn gescheiden en die van hem ook en iedereen verwacht wat van hen. Dat is toch niet te doen!

Maar ook vraagstukken als doen we kado’s met kerst en voor welk bedrag? Ga je naar je schoonouders als de ex vrouw van je vriend ook komt? Wij zitten zelf dit jaar bij mijn familie, maar de kinderen van mijn vriend zijn dan bij hun moeder. Dit komt natuurlijk omdat we zijn kinderen ook graag mee willen nemen naar zijn ouders. Kan je het nog volgen??  

Laten we eindigen met de positieve kanten van kerst in het samengestelde gezinnen (luister ook aflevering #58 de voordelen van een samengesteld gezin voor kinderen): 

  • Heel veel extra familie 
  • Eventueel extra veel kado’s 
  • Nieuwe ervaringen op doen, door tradities in andere gezinnen 

Ik wens jou en je samengestelde gezin hele fijne feestdagen en heel veel geluk en harmonie in 2024 

Lieve groet, 

Marieke 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews