Download mijn gratis e-book! Eerste Hulp Bij je Stiefgezin

Download >

Je rol als bonusmoeder of bonusvader Heb je die of creëer jij die?

Ik had van te voren geloof ik wel globaal ideeën over mijn rol in onze situatie. Maar ja, dat kan je allemaal wel bedenken, maar de dynamiek tussen ons vijven maakt dat dat toch anders loopt.

Mijn stiefkinderen zijn 6 en bijna 4 en ik vraag me soms af wie zij denken wie wij zijn 😂. En dan bedoel ik mijn dochter Jolijn en ik. Wij wonen niet samen (Gert en ik) dus we zien elkaar niet alle dagen en vormen ook geen gezin dat met elkaar in een huis woont. Zij zijn bijvoorbeeld nog niet bezig met termen als verkering, dus dat hun vader verkering 😉 heeft met mij, beseffen zij denk ik niet. Wij vallen ze bewust ook niet te veel lastig met termen als, dat is je stiefzus of jij bent mijn stiefzoon. Maar goed misschien hebben ze veel meer door dan ik denk 😀. Dat er een vrouw naast hun vader slaapt en dat dat altijd dezelfde is (tenminste dat idee heb ik wel 😉), zal toch een bepaalt beeld geven.

Maar waar ik naartoe wil is het volgende. Je rol ontstaat in de dynamiek van je gezin. Dit ontstaat door overtuigingen en ideeën die je hebt. Overtuigingen vanuit je gezin van herkomst, maar ook overtuigingen op basis van ideeën uit de samenleving. Als stiefmoeder of stiefvader voel je soms toch meer druk om je te bewijzen. Je rol vormt zich ook door wat de andere gezinsleden verwachten van jou en welke signalen ze daarover afgeven. Wellicht verwacht jouw partner dat jij het meest voor de kinderen zorgt en dat hij nu weer meer kan gaan werken (een wat traditionele gedachte wat mij betreft 😬).

Over het algemeen zijn mannen wat nuchterder en laten zij het wat  meer ontstaan. De vrouwen daarentegen trappen in de valkuil om te gaan zorgen. En waar het mij omgaat is dat je op een bepaalt moment denkt ‘ok, waar ben ik in beland? Wil ik de rol eigenlijk wel die ik heb? Past die bij mij? Word ik er gelukkiger van en een leuker mens?’ Als het antwoord een paar keer nee is, dan is het zaak om opnieuw voor jezelf en met je partner te kijken naar jullie situatie en ieders rol in het geheel. Vaak als je je rol bijstelt en misschien ook wel die van anderen, wordt het alleen maar leuker en relaxter.

Welke rol heb jij?

Ben je tevreden en blij met je rol? Of zijn er dingen die je anders wil?

Meer weten over het samengestelde gezin lees mijn GRATIS e-book Eerste Hulp Bij je Stiefgezin

Meer weten over opvoeden in het stiefgezin en ook jouw rol in de opvoeding, volg de online cursus Opvoeden in het stiefgezin.

Lieve groet,

Marieke ❤️

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reviews