De (complexe) relatie tussen moeders en stiefmoeders

Ja, ja ook ik ben inmiddels een (lat) stiefmoeder. En mijn bijzondere en lieve stiefkinderen hebben gelukkig ook een moeder. Tijdens mijn opleiding tot Stiefplan coach leerde ik dat deze relatie ingewikkeld kan zijn. Diverse verhalen over de relatie tussen moeder en stiefmoeder kwamen in de scholing voorbij. En toch bleef ik eigenwijs en bleef ik me afvragen ‘hoezo zou moeder en stiefmoeder ingewikkelder zijn dan vader en stiefvader?. Ik wil bewijs! Vervolgens kon mijn docent hier een toelichting opgeven vanuit de biologie en kon ik het beter plaatsen. Ik zal jullie dit wat meer technische verhaal besparen. Maar eigenlijk vanaf het begin van mijn relatie heb ik wel nagedacht over mijn contact met de moeder van mijn stiefkinderen. Dit komt deels voort uit mijn eigen beleving. Mijn dochter heeft (nog) geen stiefmoeder. Maar als ze die zou krijgen dan zou ik heel nieuwsgierig zijn naar wie dat is. Ja, zo ben ik 😉. Ik hoef geen vriendinnen met haar te zijn, die heb ik namelijk al. Maar een goed contact zou toch fijn zijn. Zeker in het belang van mijn dochter. 

Op een bepaalt moment heb ik de moeder van mijn stiefkinderen een paar minuten gesproken toen zij de kinderen kwam brengen bij hun vader. Toch bleef het gevoel hangen dat ik haar graag zou willen ontmoeten. Mijn overweging was daarbij dat we elkaar in de toekomst vast vaker gaan treffen en dan vind ik het fijn dat we elkaar al eens gesproken hebben. Ook ben ik gewoon benieuwd naar hoe zij haar kinderen ziet en wat zij voor hen wenst en hoopt in het leven. Daarnaast vertel ik haar graag dat ze ontzettend leuke en lieve kinderen heeft. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en haar gemaild. En natuurlijk dacht ik ‘stel dat zij mij helemaal niet wil ontmoeten’ Nou, ja dan niet. Ze reageerde positief en binnenkort gaan we een stukje wandelen.  

Wat maakt het ingewikkeld? (in het kort) 

Uit onderzoek blijkt dat deze relatie de meest kwetsbare is in het samengestelde gezin. Moeders en stiefmoeders zijn vaker op elkaar aangewezen (over het algemeen doen zij meer in de verzorging van de kinderen). De kinderen moeten de aandacht verdelen tussen de twee (stief)moeders en kunnen loyaliteitsconflicten ervaren. Moeders en stiefmoeders zijn vaker wat kritisch en hebben de neiging om bij te willen sturen. Vaders en stiefvaders doen minder een beroep op elkaar (Kooistra-Popelier, Haverkort & Flesseman, 2020) 

Dit was mijn eerste aanzet ten aanzien van dit veelzijdige thema. Binnenkort meer!  

Hoe zijn jullie ervaringen met (stief)moeders? En wat werkt om de relatie goed te houden? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews