Een nieuw samengesteld gezin starten: waar moet je op letten?”

Het kan ontzettend spannend (en mooi) zijn: je hebt een nieuwe partner, en jullie willen samen een gezin vormen met de kinderen uit één (of beide) eerdere relaties. Met deze stap begint er een nieuw hoofdstuk vol kansen, maar ook met de nodige uitdagingen. In dit blog lees je waar je op moet letten als je aan zo’n avontuur begint.

Neem de Tijd voor ‘Gewenning’

Langzaam opbouwen
Een samengesteld gezin vormen is geen kwestie van “hop, we zijn nu familie”. Het kost tijd voor alle betrokkenen om te wennen aan de nieuwe situatie. Heb je de ‘roze bril’ nog op, maak dan geen grote keuzes zoals verhuizen of samenwonen voordat jullie elkaar echt leren kennen.

Creëer momenten van verbinding
Kies laagdrempelige activiteiten waarbij bonuskinderen én partners elkaar spelenderwijs leren kennen. Denk aan een simpele bordspelavond, een wandeling of samen koken. Het draait om ontspannen samenzijn, zonder direct te ‘moeten’ praten over grote thema’s.

Realistische verwachtingen

De mythe van het ‘perfecte plaatje’
Veel mensen denken aan die idyllische foto van een gelukkig stiefgezin waarin iedereen het meteen met elkaar kan vinden. De werkelijkheid is anders: mislukkingen, illusie,  loyaliteits conflicten horen er soms gewoon bij. Dat is normaal.

Stel haalbare doelen
Verwacht niet dat je binnen een paar weken een hechte band met je stiefkinderen hebt. Bouw het stap voor stap op. Soms gaat het snel, soms duurt het langer. Gun iedereen de ruimte om te ervaren. Ga zo snel als de langzaamste in het systeem!

Overleg over je rol als bonusouder

Bespreek de verwachtingen
Wat wil jouw partner dat je rol wordt richting de kinderen? Wat wil jij zelf? Hoe zien de bonuskinderen jou? In het begin is het handig om vooral de biologische ouder de opvoedrol te laten nemen, terwijl jij je concentreert op het opbouwen van een band met je bonuskind.

Heldere grenzen
Bespreek met je partner (en beperkt met de kinderen) wat ze wél en niet van jou kunnen verwachten. Zo voorkom je misverstanden. Misschien vind je het prima om te helpen met huishoudelijk werk, maar niet prettig om te straffen uit te delen. Of juist andersom.

Communicatie, Communicatie, Communicatie is key

Met je partner
Een samengesteld gezin is een avontuur dat je met z’n tweeën aangaat. Praten over hoe je dingen gaat voorkomen, welke valkuilen je ziet en wat je nodig hebt, voorkomt dat spanningen zich opstapelen. Probeer een moment in de week om de ‘gezinsdingen’ te bespreken, zodat problemen niet opstapelen

Met de kinderen
Kinderen kunnen zich afvragen hoe hun leven gaat veranderen. Wees eerlijk en luister naar hun emoties (ook als die soms negatief zijn). Laat zien dat hun mening ertoe doet. Geef ze, waar mogelijk, inspraak in praktische zaken: bijvoorbeeld hoe hun kamer ingericht wordt, welke tradities jullie in stand houden.

Met de ex-partner(s)
Als er een ex-partner in beeld is, probeer dan in elk geval op het niveau van de bonuskinderen samen te werken. Jullie hoeven geen beste vrienden te worden, maar een werkbare verstandhouding helpt enorm. Zoek naar een communicatievorm die voor iedereen prettig is (bijvoorbeeld alleen via e-mail als directe appjes te veel irritatie veroorzaken).

Stel gezamenlijke regels op

Waarom huisregels?
Als volwassene is het gemakkelijk te denken: “Die kinderen passen zich maar aan.” Maar zij komen uit een ander systeem met andere regels, bijvoorbeeld andere bedtijden of eetgewoonten. Door samen huisregels te bedenken, creëer  je duidelijkheid en dus veiligheid voor iedereen.

Hoe pak je dat aan?

  • Maak een lijst met wat iedere volwassene (en bonuskind) belangrijk vindt, zoals bedtijden, klusjes, telefoongebruik.
  • Bespreek de verschillen en zoek samen naar compromissen.
  • Leg de definitieve afspraken duidelijk vast,  bijvoorbeeld op een whiteboard in de keuken.

Zo voelen kinderen zich gehoord en is de kans kleiner dat ze regels ‘from scratch’ negeren of betwist worden.

Houd rekening met loyaliteitsconflicten

Wat is een loyaliteitsconflict?
Kinderen kunnen het gevoel hebben te moeten kiezen tussen hun biologische ouder en de nieuwe stiefouder of bonusbroers/-zussen. Ze willen niemand teleurstellen, maar weten niet hoe ze beiden tevreden houden.

Wat doe je?

  • Geef geen schuldgevoel : Laat bonuskinderen weten dat ze van hun andere ouder mogen blijven houden en dat je daar absoluut geen probleem mee hebt.
  • Wees geduldig : Het is normaal dat kinderen  moeten zoeken hoe ze hun loyaliteit verdeeld hebben.
  • Respecteer hun gevoelens : Ook als een bonusdochter of bonuszoon afstandelijk of wantrouwend is, probeer dan hun emoties te accepteren en daar niet gefrustreerd op te reageren.

Investeerder in je (Liefdes)relatie

Waarom dit zo belangrijk is
In alle drukte van een nieuw samengesteld gezin is het gemakkelijk om jullie eigen relatie uit het oog te verliezen. Toch is jullie band de fundering waar het stiefgezin op rust.

Tip : Plan regelmatig qualitytime met z’n tweeën, al is het maar een avondje op de bank met een film. Blijf elkaar ontmoeten in gesprek over hoe jullie je voelen in deze nieuwe gezinssituatie.

Durf hulp te vragen

Praat met anderen
Voel je niet schuldig als je merkt dat het vormen van jullie stiefgezin ingewikkelder is dan verwacht. Dat is normaal. Zoek lotgenoten  bijvoorbeeld online in een stiefoudergroep of praat met vrienden die ook een stiefgezin hebben.

Professionele hulp
Een stiefoudercoach kan helpen om problematiek te ontrafelen en aan te pakken. D

Last but not least: Durf Je eigen samengestelde gezin ‘Uniek’ te Maken

Laat los wat ‘hoort’
Er is geen vaststaand draaiboek voor hoe een “gezond” stiefgezin eruitziet. Misschien vinden jullie het fijn om aparte vakanties te houden, of viert ieder bionuskind zijn verjaardag in een andere setting. Dat is helemaal prima, het werkt voor jullie.

Creëer een eigen cultuur
Bedenk samen nieuwe tradities, rituelen en gebruiken. Zo ontstaat er in de tijd echt een eigen identiteit voor jullie samengestelde gezin, in plaats van dat jullie proberen te kopiëren wat ‘vroeger’ was.

Conclusie

Een samengesteld gezin starten is een proces vol ontdekkingen. Het vraagt ​​tijd, geduld en flink wat communicatie om de nieuwe situatie tot een warm thuis te maken voor iedereen. Er bestaat geen universele succesformule: elk gezin maakt andere en eigen afspraken. Maar met realistische verwachtingen , duidelijke communicatie en ruimte voor ieders gevoelens , kun je stap voor stap bouwen aan een fijn en harmonieus thuis.

Heb jij nog tips of ervaringen die je wilt delen over de start van jullie samengestelde gezin? Deel ze gerust in de reacties of stuur mij een bericht!

info@praktijkmariekejansen.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews