Een hele bijzondere ervaring… 

Ik doe de opleiding familie opstellingen, bij de fantastische docent Astrid Hart. Wat een kado. Ik zal je eerst kort proberen uit te leggen wat een familie opstelling is en wat het doel is. Hopelijk helpt dat ook om mij niet compleet koekoek te vinden na het delen van mijn ervaring als representant in een opstelling bij mijn opleiding. 

Wat is een familie opstelling? 

Ee familie opstelling is een therapeutische methode. Er is altijd een vraaginbrenger met een hulpvraag of een verlangen. Vervolgens kan er met representanten gewerkt worden (daarover zo meer) of met figuren, vloerankers etc. 

Er is altijd een inleidend gesprek waarin de begeleider vragen stelt aan de vraaginbrenger. Deze vragen richten zich o.a. op de familie en de gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld en natuurlijk het verlangen. 

Vervolgens wordt er opgesteld. Het verlangen kan worden opgesteld, maar ook mensen uit o.a. de familie. De representanten beginnen dan te reageren op hun posities en kunnen onverwachte gevoelens, sensaties of gedachten ervaren die verband houden met de personen die ze vertegenwoordigen. Dit staat bekend als “fenomenologische resonantie” en kan belangrijke inzichten bieden in de verborgen dynamiek van het familiesysteem. 

De begeleider begeleidt de vraagsteller en de representanten door middel van vragen en suggesties om de ervaring te verhelderen en dieper te verkennen. De focus ligt op het herstellen van de verbinding met het authentieke zelf en het creëren van gezonde relaties, zowel met anderen als met zichzelf. 

In het veld (de ruimte) waar vraagsteller en representanten staan is sprake van resonantie. Dit kan op verschillende manieren worden ervaren: 

  • Emotioneel: Representanten kunnen onverklaarbare emoties voelen die verband houden met de persoon die ze representeren. Dit kunnen intense gevoelens zijn zoals verdriet, woede, angst of liefde. 
  • Fysiek: Soms ervaren representanten fysieke sensaties die verbonden zijn met de persoon die ze vertegenwoordigen. Dit kunnen bijvoorbeeld tintelingen, spanningen, warmte of kou zijn. 
  • Cognitief: Representanten kunnen plotselinge gedachten of inzichten hebben die verband houden met de dynamiek van het systeem. Dit kunnen herinneringen, overtuigingen of zelfs visies zijn die hen helpen om de situatie beter te begrijpen. 

Het idee achter resonantie is dat de representanten in de opstelling onbewust toegang krijgen tot informatie die verbonden is met het familiesysteem van de cliënt. Dit kan informatie zijn over onderliggende conflicten, onuitgesproken emoties, onopgeloste trauma’s of andere dynamieken die van invloed zijn op de cliënt. 

Ok, nu ik de magie heb geprobeerd concreet te maken, door naar mijn ervaring. 

In eerste instantie zat ik in de kring en was ik toeschouwer bij een opstelling. In deze opstelling werd duidelijk dat de vraagsteller de helft van een tweeling was. Zij was geboren en de andere embryo was al heel vroeg geëindigd in een miskraam. Dat zij inzicht kreeg in dat haar hulpvraag/verlangen te maken had met dat zij de helft van een tweeling was, was al heel bijzonder en hielp haar enorm om te begrijpen waarom ze in het leven stond zoals ze dat nu staat. Door de begeleider werd ik gevraagd om het licht te representeren (daar waar het niet-geboren kindje is). Mijn docent symboliseert dit met een kaarsje. Ik stond aan de rand van het veld. En was dus onderdeel van de opstelling geworden. Ben je al afgehaakt of lees je nog verder??? Het was voor mij een (ben best nuchter) onwijs bijzondere ervaring. Ik ervoer hoe het de plek moet zijn als je niet meer leeft. En dit was heel fijn. Niet onder woorden te brengen, maar ik zal een poging wagen. Heel licht, dus zonder enkele zwaarte, geborgen en veilig. Voor mij was het vervolgens heel bijzonder, dat toen ik uit mijn representantenrol was en ik weer in de kring zat me iets realiseerde. Opeens kwam binnen, dat ik nu weet waar mijn overleden vader is en dat dat dus een hele fijne plek is. Het ontroerde mij enorm. Nog 10 minuten later kwam het besef dat de vader van mijn dochter daar dus ook is, ook dit kwam binnen en gaf enorme opluchting. 

Heb jij ervaringen met familie opstellingen? 

Heb je vragen stel ze gerust info@praktijkmariekejansen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews