December feestmaand!? 

Tradities en rituelen

Een magische maand met kaarsjes, lekker eten, cadeaus en vroeger hadden we ook sneeuw.🎄🍷

Maar hoe magisch is het eigenlijk voor een samengesteld gezin of is het eerder dramatisch ingewikkeld. Voor iedereen is het anders, ook voor kerngezinnen (vader, moeder en eigen kinderen) is kerst niet altijd even magisch. Het is niet voor niets dat veel relaties stranden rond de feestdagen. Maar wat komt een samengesteld zoal tegen. Wie viert met wie, wanneer Sinterklaas? Dat vergt plannen. Gezins- en familieculturen die botsen. Welk bedrag besteden we per kind, hoeveel cadeaus per kindIn deze maand worden tradities en rituelen zeer zichtbaar. De uitdaging is om de diverse rituelen samen te voegen, zodat iedereen zich thuis voelt bij de sinterklaasviering. Zo had ik een leuk cadeau gekocht voor mijn lieve stiefdochter. Blijkt haar moeder hetzelfde te hebben gekocht.… Tja, nou laten we zeggen dat ik goed door heb wat mijn stiefdochter leuk vindt. En vervolgens ben ik natuurlijk teruggegaan naar Hema en heb het cadeau omgeruild voor wat anders.  

En dan Kerst! Ook daar de planning, die zeer complex is. Ook hier vraagt het soms om concessies te doen. Wel met je samengestelde gezin samen zijn, maar dan misschien niet met je ouders en broers en zussen. 

Als ouders kan je denken dat je het nog zo goed regelt. Bijvoorbeeld 1e kerstdag bij mama en 2e bij papa. Maar daar komt de loyaliteit om de hoek. Je kind voelt zich treurig als het bij papa is, want zou mama het wel fijn hebben en andersom speelt dit net zo. Één van de kenmerken van samengestelde gezinnen is de achtergrond van verlies. Ook in deze maand kan je het verlies voelen. Je kan stapelverliefd zijn en leuke stiefkinderen hebben, maar het verlies van het kerngezin is ook aanwezigLaat het er gewoon zijn…Ook dat hoort erbij. ❤️

Wat is jouw goede voornemen ten aanzien van je samengestelde gezin voor 2023? 

Lieve groet,

Marieke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews