Wie betaalt wat in een stiefgezin deel 2

Je bent niet de enige die graag meer wil weten over dit thema. Deel 1 wordt heeeel veel gelezen, dus daarom een deel 2! 💰💵

Hoe maak je nu een verdeling. Wie betaalt wat en hoeveel draag je bij aan vaste lasten en aan de kinderen van de ander? Wat is eerlijk? Wat eerlijk is , is soms heel duidelijk en soms meer op basis van een gevoel. Iets voelt niet rechtvaardig. Bijvoorbeeld dat jij regelmatig wat voor je bonuskinderen betaalt, terwijl de biologische moeder weigert te werken😆.

Er zijn verschillende manieren om jullie inkomsten te verdelen over het gezin:

1 Een gelijke verdeling. Beide betalen evenveel aan de vaste lasten. Dit kan werken als het inkomen ongeveer gelijk is. Per persoon verschilt het of je evenveel wil betalen als de ene ouder 1 kind heeft en de ander 3.

2 Als de ene partner 70% verdiend van het gezinsinkomen en de ander 30% dan kan je de bijdrage aan vaste lasten ook zo verdelen

3 Op basis van uitgavenpatroon. Soms heeft de 1 heel veel hobby’s en de ander nauwelijks. Als je er beide ok met bent kan je ervoor kiezen dat degene met weinig hobby’s minder eigen geld te besteden heeft. Als dit goed voelt, kan dit prima

4 Je stort beide het inkomen op een gezamenlijke rekening en betaalt hier alle vaste lasten van. Dit werkt het best als de inkomens redelijk overeenkomen.

Maar wat nou als er een flink verschil in vermogen is en je voor het ene kind wel het rijbewijs kan betalen of een dure school in het buitenland…….Het is natuurlijk fijn als je elk kind hetzelfde kan geven en dus het makkelijkst als het inkomen en vermogen wat overeen komt 😉.

Maar soms is het niet anders en is er toch een verschil. Dit kan ook voorkomen als bijvoorbeeld opa en oma gespaard hebben voor de biologische kleinkinderen. Heel veel kan je wel uitleggen aan je kinderen. Soms is het niet anders.

Het komt ook regelmatig voor dat er in het gezin bij vader (bijv.) veel meer mogelijk is aan bijvoorbeeld vakanties dan in het gezin van moeder, ook hier komen ze het verschil tegen.

Neem al je gevoelens m.b.t de financiën serieus en maak het bespreekbaar. Vaak kom je er wel uit, als je het maar zegt😀

 

Welke verdeling hebben jullie? Nog tips?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews