Is dit in het belang van mijn kind? 

Scheiding

Dit is een vraag die ik mezelf vaak stel sinds de scheiding…..Mijn dochter heeft er niet om gevraagd om geboren te worden, ze heeft er ook niet om gevraagd om gescheiden ouders te hebben. En zij heeft er al helemaal niet om gevraagd om een stiefvader en broertje en zusje te krijgen. Waardoor ze in drie verschillende huizen verblijft. 

Het belang van het kind

Ik neem aan en mag hopen dat heel veel gescheiden ouders en stiefouders zich dit regelmatig afvragen. Zoals ik al zei is mijn dochter op wisselende plekken. Haar vader woont op 2 uur rijden en mijn vriend met zijn kinderen op 1.5 uur rijden (wel beide in het noorden 😉). In principe zou zij alle weekenden van huis kunnen zijn. En dat is zo’n moment dat ik goed moet gaan nadenken wat is in haar belang! In dit geval kom ik erop uit dat het voor haar ook fijn is om een weekend niet veel in de auto te zitten en gewoon thuis te zijn, met mij! Want ook daar denk ik over na, hoe verdeel ik mijn tijd? En hoe zorg ik dat zij in mijn drukke bestaan genoeg aandacht krijgt. Want daar heeft ze recht op en dat verdiend ze! Mijn vriend en zijn kinderen komen ook wel eens naar ons, maar dat vind ik ook best een ding. Zij zijn de halve week bij hun moeder, de andere helft bij vader. En dan zijn ze nog wel eens bij de vriend van moeder en soms bij mij. En ik weet het is de realiteit, maar zorgvuldigheid vind ik hierbij wel van belang.

In de praktijk

Bij de stiefouders in mijn praktijk zie ik dezelfde dilemma’s. Ga ik samenwonen omdat ik dat als moeder of vader graag wil en omdat het financieel goed uitkomt (of soms ook echt nodig is)? Maar is dat wel goed voor mijn kinderen? Hoe lang gaan we met elkaar als stiefgezin op vakantie of moet ik ook nog even alleen met mijn kinderen weg? Ik zeg altijd ‘bij dilemma’s en complexere vraagstukken zet je kind op 1 en vraag jezelf af is dit in het belang van mijn kind?’ Dit is waar jouw kind recht op heeft in deze toch vaak complexe situatie. En ik snap echt dat je soms beslissingen moet nemen die een ander belang dienen omdat het echt niet anders kan. Maar neem je besluit zorgvuldig.

Ook hoor ik stiefouders vaak vertellen over het ‘moeilijke’ gedrag van hun stiefkind. Ja dat is heel zwaar voor jou, dat zal niemand ontkennen. Maar blijf je ervan bewust dat het een kind is, die niet zo realistisch naar de wereld kan kijken zoals jij dat kan. En die daarnaast wat te verwerken heeft.  

Ik gun alle kinderen dat wij als stiefouders naar hen omkijken en ze heel veel liefde geven. 

Wat doe jij in het belang van jouw kind? 

Lieve groet, 

Marieke💗 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews