Die andere (bonus)moeders doen ook maar wat 😉 

In plaats van een blog kan ik hier wel een boek overschrijven, maar ik ga me inhouden 😃 

Net als bij mijn podcastafleveringen opvoeden deel 1 en 2, begin ik hier ook maar eerst eens met 1 blog. Wie weet later deel 2! 

Ff kort door de bocht in een kerngezin krijg je samen een kind en groei je samen in het opvoeden. In een stiefgezin beland je in iets dat al bestaat en waar ook nog eens meerdere mensen bij betrokken zijn. 

En waar mag je je nu wel mee bemoeien en waarmee niet? De ‘biologische’ ouders hebben zeggenschap over grote zaken zoals tatoeages en vaccinaties 😀.  

Maar binnen jullie eigen samengestelde gezin is het zaak om samen te bepalen welke normen en waarden jullie belangrijk vinden en welke regels daar bij horen. Bijvoorbeeld: wel of niet aan tafel eten, elkaar uit laten praten, laten weten waar je bent, opruimen van spullen etc. 

Als je je erin verdiept ga je zien dat wat jij belangrijk vindt uit jouw gezin van herkomst komt. Of dat je het juist totaal anders wil doen dan in jouw gezin van herkomst. In mijn gezin van herkomst werd weinig ruzie gemaakt. Heel fijn! Maar soms ook lastig, want ik moet nu nog leren hoe dat moet 😬 

Wat mij ook is opgevallen en dat vind ik best gênant, gelukkig hoor ik dit ook van mijn klanten, dat ik soms mijn bonuskinderen ergens op corrigeer, wat ik bij mijn eigen dochter meer laat gaan. Bijvoorbeeld jassen die op de grond liggen. Het kan zij dat ik tegen mijn bonuskinderen zeg, dat ze het effe moeten oprapen, terwijl ik misschien bij mijn dochter toch ff buk en de jas ophang. Bizar! 

Ik ga je zo een leuke opdracht meegeven, waar je direct mee aan de slag kan. 

Maar eerst! Mochten jullie of jij vastlopen in de opvoeding in jullie samengestelde gezin maak dan gebruik van een gratis kennismakingsgesprek met mij 😊 info@praktijkmariekejansen.nl 

Opdracht: Bedenk eens of er iets is wat jou verwonderd, verbaasd of iets dat je nog niet begrijpt bij je partner m.b.t. het opvoeden van de (bonus)kinderen. Ga eens met z’n tweeën  zitten (wijntje erbij 😉) en ga de ander eens oprecht vanuit nieuwsgierigheid bevragen met open vragen (dus je partner mag niet met ja of nee kunnen antwoorden). Doel: echt te weten komen waarom de ander doet wat hij/zij doet of waarom hij/zij iets vindt. 

Ik hoor heel graag hoe het was en als je vragen hebt stel ze gerust.

Lieve groet, 

Marieke 

Ps: Ken je mijn podcast over samengestelde gezinnen al?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews