De uitdagingen van een veertienjarige in een stiefgezin

Je bent 14 jaar en zit in de 2e klas van het voortgezet onderwijs. Je bent onderdeel van een stiefgezin en misschien zelfs wel twee stiefgezinnen. Wat zijn jouw uitdagingen? 

Als je 14 jaar bent zet je de eerste stappen richting onafhankelijkheid en ga jij je langzaamaan losmaken van je ouders. Vrienden en vriendinnen zijn enorm belangrijk, maar geven ook soms uitdagingen. Daarnaast denk je na over wat je wil worden, wat voor soort relatie je wil en vooral met wie! Een stiefgezin geeft een extra laag aan uitdagingen (en ook kansen). 

Loyaliteit 

Je bent loyaal aan je ouders, maar vind je dat je ook je stiefouders aardig mag vinden? Ervaar je dat dit mag van je ouders. Enerzijds maak jij je los van je ouders, anderzijds voel je misschien druk van je (stief)ouders om het samen gezellig en fijn te hebben. Zij zijn vaak op zoek naar verbinding en harmonie. Dit kan wrijving geven. Daarnaast wil jij je dus los maken van je ouders, maar soms maak je je ook zorgen om hen, om dat bijvoorbeeld 1 van beide geen relatie heeft en jij vindt dat je er voor hen moet zijn. 

Omgaan met veranderingen, nieuwe regels (vier (bonus)ouders die ze opleggen), nieuwe gewoonten 

Als veertienjarige ben je op zoek naar je identiteit, wie ben ik? Op wie lijk ik? Wie wil ik zijn? Als er dan een moeizaam of weinig contact is met 1 van de ouders, kan dit extra zwaar zijn. Je kan je niet goed vergelijken, je mist het contact, je kan die ouder geen vragen stellen. Dit kan de zoektocht naar je identiteit lastiger maken, waardoor je wellicht soms ook minder gezellig bent in huis. En ook hier komt het thema losmaken en loslaten terug. Jij wil je losmaken en er zijn ook regels. Soms zijn er 4 mensen die jou aan die regels houden. Op zich logisch, maar soms ook frustrerend, omdat jij je wellicht al op zoek bent naar de grenzen en waar ze liggen. Dat je soms wat over de grens gaat hoort erbij. Niet te ver natuurlijk! En, ja 4 mensen die jou aanspreken, kan soms gewoon heel irritant zijn. 

Wat kan het opleveren, want een stiefouder kan ook heel veel toevoegen 

Geef de veertienjarige de ruimte. De ruimte om zichzelf te zijn en de ruimte om een band met je op te bouwen. Als je als stiefouder geduld hebt, vertrouwen hebt en de verantwoordelijkheid (grotendeels) bij de ouder laat, maar wel beschikbaar bent dan kan je een mooie relatie opbouwen (vroeg of laat) en veel voor de tiener betekenen. Juist doordat je geen ouder bent, kan je een vertrouwenspersoon zijn. Tieners zijn heel gevoelig voor oprechte interesse en complimenten. Dus niet alleen maar: 

Ruim je kamer op, je bent weer te laat, ga eens douchen 

Maar ook: Top dat je de afwas mee naar beneden hebt genomen, leuk dat je mee eet, wat zie je er mooi uit. 

Wat zijn jullie/jouw struggles met jullie tiener? 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews