Wie betaalt wat voor wie?

Deel 1

“Ik heb geen zin om heel veel voor mijn bonuskinderen te betalen, want er is een vader en die laat zich niet zien”. 

“Ik heb 1 kind mijn vriend heeft er 3, betaal ik dan evenveel mee aan onze gezamenlijke vakantie?” 

“Betaal ik mee aan het rijbewijs van mijn stiefzoon of moeten de ouders dat betalen?” 

Heel veel samengestelde gezinnen komen er prima uit en soms geeft het gedoe. Ook bijv. Een biologische vader of moeder die meer zou kunnen werken volgens het andere gezin, maar het niet doet kan veel frustratie oproepen. Bijv. Omdat de meer verdienende ex-partner alimentatie blijft betalen en zijn of haar gezin dus minder te besteden heeft. 

Zelf heb ik 1 dochter en ik heb ook wel eens gevoeld en gedacht “Ik had heel graag meer kinderen gewild en mijn vriend heeft er 2. Moet ik dan evenveel aan alles bijdragen?” Dan betaal ik dus voor meer kinderen terwijl ik er maar 1 heb. Tja, dit raakt dus duidelijk aan een pijnpunt bij mij…..Wel de kosten voor meer kinderen en er maar 1 hebben 😉 

Ok! De tips: 

  1. Misschien logisch maar wel echt de basis. Maak een uitgaven en inkomstenplaatje voor jullie gezin. Dan weet je tenminste echt waar je het over hebt. 
  1. Ga in gesprek over de prioriteiten. Hier kan je verschillende normen en waarden tegenkomen en ideeën die je vanuit je eigen gezin van herkomst hebt meegekregen. Ga open het gesprek aan en wees oprecht nieuwsgierig naar de ander. Doe je best om de ander echt te willen begrijpen 
  1. Overweeg een gezamenlijke rekening waarop beide partners geld storten, zodat de vaste lasten betaald kunnen worden. 
  1. Bekijk wat de kosten zijn voor de kinderen en probeer het zo eerlijk mogelijk te verdelen. Het uitgangspunt in het belang van de kinderen is dat er geen hele grote verschillen zijn. Natuurlijk kan je dit niet altijd voorkomen. Een voorbeeld is dat kinderen evt. geld erven van hun biologische opa en oma. 
  1. Evalueer regelmatig de financiële situatie en de afspraken die gemaakt zijn. Wees open en eerlijk naar elkaar. Wees ook eerlijk over waar de pijn echt zit. Laat emoties niet leidend zijn, maar wel de belangen en wensen van alle partijen. 

Heb jij nog goede tips? Laat een reactie achter 😀 

Lees ook deel 2 Wie betaalt voor wie in een samengesteld gezin!

 Ps: Ken je mijn podcast over samengestelde gezinnen al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews